Masterclass Denni Dennis: GPS Movements System și explorarea mișcărilor în interior și în exterior

Denni Dennis (State Institute of Performing Arts – Sankt Petersburg, Rusia) a susținut pe 6 iulie, timp de patru ore, la ARCUB – Sala Arcelor, un workshop de încălzire, conștientizare corporală și antrenament (lucru pe un text, prin mișcare) în metoda dezvoltată de el, numită GPS Movements System.

Un articol de Cristina Enescu.

Masterclass-ul a fost o experiență inedită și cu multe elemente practice utile pentru participanți (în mare parte studenți, dar și câțiva pasionați ai teatrului corporal doar puțin trecuți de vârsta studenției). Actorul, clovnul și regizorul de origine daneză Denni Dennis a creat acest stil de antrenament corporal și de dans, GPS Movements System, după ani de căutări, antrenamente și cercetări personale, care l-au purtat prin experiențe numeroase precum antrenamentul de mimă Lecoq bazat pe studiul lui Marcel Marceau, studiul artei clovneriei, antrenamentul de dans contemporan GAGA (dezvoltat de celebrul dansator și coregraf israelian Ohad Naharin), baletul rusesc clasic, metoda de clovnerie spirituală a amerindienilor numită Pochinko, studiul mișcării prin Butoh (o formă japoneză de teatru dans) și altele.

Întâlnirea a început cu o încălzire amănunțită, activând și explorând diferitele părți ale corpului. Aceste exerciții au catalizat de fapt și o conștientizare corporală extrem de provocatoare, prin care a devenit evident faptul că metoda dezvoltată de Denni Dennis lucrează atât cu corpul cât și cu mintea, emoțiile și stările de spirit, dar și cu modul în care fiecare persoană se raportează la sine însuși și la mediul din jur prin mișcare.

Denni Dennis a propus și demonstrat un antrenament deopotrivă foarte practic și corporal, dar având și elemente de meditație și conștientizare corporală. Participanții au explorat metoda propusă cu o vizibilă dorință de a vedea ce vor descoperi, fiecare, în urma acestui tip de abordare a antrenamentului de mișcare, creat în urma contactului cu o paletă largă de tehnici de mișcare și de pregătire corporală pentru dansatori, actori și oameni de circ.

După încălzirea și pregătirea inițială, workshop-ul a continuat cu lucrul practic pe un text, prin mișcare, cu focus asupra diferitor aspecte ale exprimării corporale și trecând prin teatru, dans și clovnerie.

A doua zi după acest workshop, în ultima seară a Festivalului, studenții de la State Institute of Performing Arts din St. Petersburg au prezentat „The Seven Who Were Hanged” („Cei șapte care au fost spânzurați”), spectacol regizat și coregrafiat de Denni Dennis, în care cei care au participat la masterclass au putut recunoaște gramatica și stilistica mișcărilor din metoda GPS Movement System, exemplificate și exersate la workshop-ul de cu o zi înainte.

Mai multe fotografii de la acest workshop găsiți aici.

Cronica spectacolului „The Seven Who Were Hanged”, regizat de Denni Dennis, o puteți citi aici.

7.7.2019