Master Class

Denni Dennis

Denni Dennis (State Institute of Performing Arts – Sankt Petersburg, Rusia) va susține pe 6 iulie, între orele 12:00 – 16:00 la ARCUB, Sala Arcelor, un workshop care va include o sesiune GPS Movements urmată de trei ore de lucru pe un text prin mișcare.

Metoda de antrenament GPS Movement se bazează pe cercetările și activitatea lui Denni Dennis din ultimii 13 ani. După ce a părăsit școala de clovni, a conștientizat nevoia unui antrenament fizic mai profund pentru a își îmbunătăți capacitatea de a spune povești fără cuvinte, prin limbajul corpului. A simțit că antrenamentul de mimă Lecoq bazat pe studiul lui Marcel Marceau nu îi oferea exact focusul și conexiunea cu propriul corp de care avea nevoie.

A studiat arta mimei cu Elena Markova în Rusia, iar apoi izolarea și plasticitatea mișcării cu celebra companie de clovni Livedei.. Și-a continuat studiul mișcării prin Butoh (o formă japoneză de teatru dans, caracterizată prin așa-numita „rezistență față de fixitate”), prin care a găsit o conexiune nouă cu corpul său. A studiat cu profesorul japonez de Butoh Moeno Wakamatsu, apoi a explorat limbajul de mișcare și pedagogia de dans Gaga, dezvoltate de celebrul dansator și coregraf israelian Ohad Naharin al companiei de dans Batsheva, frecvent folosit în dansul contemporan.

Astfel, Denni Dennis a împletit Butoh, Gaga, mima, antrenamentele de plastică și izolare a mișcării plus elemente din antrenamentul de balet clasic rusesc și a dezvoltat un sistem propriu de explorare a corpului și emoțiilor în dans. Metoda Gaga l-a ajutat să își dezvolte instrumente proprii pentru a ajuta dansatorii și actorii să își rezolve temerile artistice și să găsească o conexiune cu ei înșiși prin metoda GPS Movements Training.

Workshop-ul  din cadrul FIST 2019 va fi centrat pe crearea unui alfabet de 99 de mișcări bazate pe experiența de viață și pe mișcările proprii fiecăruia.

Andreas Manolikakis

Andreas Manolikakis este Directorul Actors Studio Drama School, New York, regizor, actor, profesor și director al Departamentului de Regie din cadrul Actors Studio Drama School. Și-a desfășurat cariera artistică atât în Europa, cât și în Statele Unite, unele dintre cele mai cunoscute montări ale sale fiind „Porte Close” de N. Darmon (Teatrul Național din Parisul de Est) și „Electra” de Sofocle (Actors Studio). În 1983 a fondat New Hellenic Stage of New York, unde a jucat și regizat nenumărate producții aparținând dramaturgiei grecești și internaționale. Printre rolurile care l-au făcut remarcat, realizate pe Broadway, se numără: Sir Derek Jacobi în „Breaking the Code” de Hugh Whitemore și rolul principal în filmul „Ice House”.

De-a lungul timpului, a susținut workshopuri pe diferite tematici legate de arta actorului și arta regizorului în New York, Berlin, Atena, Paris, dar și la Sibiu, fiind invitat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru. A tradus și a publicat „Lecțiile de regie ale lui Vahtangov” de Nikolai Gorchakov, devenit unul dintre textele fundamentele pentru școala de regie din Atena. Este autorul serialului de televiziune „The Classmates”, produs de Televiziunea Națională a Greciei ET3.

Andreas Manolikakis va susține în perioada 3 – 5 iulie, la ARCUB (Sala Arcelor), un Master Class adresat tuturor participanților în cadrul Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru (FIST), ediția 2019. Pe parcursul acestor întâlniri, el va prezenta principiile metodei de lucru a lui Stanislavski, va dezvolta exerciții senzoriale și va propune analize asupra pieselor clasice și contemporane.