„Love Stories” sau frânturi de iubire (Universitatea Lucian Blaga Sibiu)

Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu a adus pe scena Teatrului Metropolis, în penultima seară a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru, un spectacol despre iubire, ,,Love Stories”.

Un articol de Corina Dima

,,Love Stories” are la bază textul ,,Reunificarea celor două Corei” de Joël Pommerat și cuprinde o succesiune de paisprezece povești scurte care au în centru iubirea.

Iubirea capătă forme diverse: de la prietenul din copilărie pe care nu l-ai văzut de o veșnicie (cu care te întâlnești întâmplător), la iubirea nemărturisită dintre vecini (ambii căsătoriți), la relația de 7 ani dintre un preot și o prostituată, iubirea-sacrificiu ca în prima zi (ea fiind bolnavă, uită în fiecare zi cine este), dragostea unui tânăr pentru 5 surori, dragostea dintre două fete și câte și mai câte.

Iubirea nu ține cont de vârstă, nici de statut sau meserie, toți sunt ca unul: și femeia de serviciu și medicul, preotul ori prostituata. Iubirea uneori poate să prisosească, să fie risipită, poate fi insuficientă, poate nu este descifrată sau poate lipsi cu desăvârșire, pur și simplu.

Cei nouă studenți ai anului III secția Actorie, Departamentul de Artă Teatrală al Facultății de Litere și Arte din cadrul Universității “Lucian Blaga” Sibiu, dau naștere unor personaje pline de culoare și umor (de cele mai multe ori, negru). Tablourile se succed rapid, parcă am da foile unor povești. Vedem cupluri la plimbare pe stradă, în intimitatea dormitorului, în cadru festiv de nuntă, în halat prin vecini, la spital etc. în cele mai neașteptate locuri, de fapt, oriunde în lumea largă.

Iubirea poate fi și altfel, o încercare. O prostituată se leagă de un bărbat pe stradă (acesta ducându-se acasă, la ,,iubirea vieții lui”, așa declară), acesta refuză orice avans (aparent) într-un mod categoric. De la 120 dolari, cât cere la început, ajunge la o ofertă gratis, iar el acceptă. Unde mai este ,,iubirea vieții”?

Iubirea poate fi sacrificiu. De doi ani soția este internată într-un spital iar el o vizitează zilnic. În fiecare zi ea îi vorbește cu dvs. și întreabă cine este. Pentru ea, fiecare zi e o descoperire: aceleași întrebări, aceleași explorări, cu sinceritate. Fiecare întrebare este sfâșietoare:,,Putem să ne luăm în brațe? Cine începe?”

Trecerile dintre povești se fac într-un mod creativ: de cele mai multe ori, prin interpretarea unor cântece a cappella sau cu acompaniament de chitară clasică live, plus coregrafie. Pe fundalul sonor, cu lumina slabă, se așează pe scenă elementele de decor pentru următorul cadru. Astfel, număr după număr, aceste intermezzo-uri capătă valoare și aduc prospețime discursului.

Începutul și finalul piesei este anunțat într-un mod original, prin cântec: ,,Acesta a fost un spectacol de teatru. Vă rugăm să deschideți telefoanele”.

Iubirea este precum un curcubeu cu nenumărate culori: ea poate fi și sinceră, candidă, îndestulătoare dar și ascunsă, neînțeleasă, invizibilă sau chiar descoperită în fiecare zi (ca și cum ar fi mirajul primei întâlniri și primei îmbrățișări).

Actorii reușesc să personifice situațiile de viață și de moarte cu o paleta largă de emoții. Și nu uită să adauge, acolo unde este necesar, note de tragi-comedie, imprevizibil, umor sau ironie. Și, prin atitudinea lor, vin și cu o doză zdravănă de prospețime (prin energia sinceră, conform vârstei lor), ce ajunge degrabă la public. Prin nuanța intensă de umor negru, spectacolul aduce zâmbete în colțul gurii și invită, în același timp, la o analiză fină a raporturilor din interiorul cuplurilor, dar și la atenta observare a valorilor și principiilor și răsfrângerea acestora în comportamente.

Fiecare poveste are un mesaj cheie (reiese din dialog sau e monolog) care îți rămâne agățat în minte și reflectă stări interioare, nevoi sau dorințe: ,,pentru tine, dragostea e o joacă”,  ,,nu mai e dragoste, eu nu mai pot continua așa, înțelegeți?”,  ,,dragostea e mai faină când e mai complicată”, ,,dragostea nu e de ajuns”.

Un spectacol frumos, curat, care face bine și aduce zâmbet, prin înșirarea unor frânturi de iubire în povești atât de variate.

*

Mai multe imagini de la acest spectacol puteți vedea aici.

Despre spectacol

Titlul: Love Stories

Autor: Joël Pommerat

Regie: Marius Gâlea, Diana Fufezan, Adrian Neacșu

Distribuție: Elena Băloi, Cezara Crețu, Eduard Hirizoiu, Alis Pelle, Francesca Pop, Alex Popa, Andreea Preda, Darius Prodan, Oana Vlad

Tehnicieni: Dorin-Alexandru Părău

www.fistromania.ro

 

 

7.7.2019