,,Hamlet It Be’’ (Iași) sau Shakespeare în bucătărie

În cea de-a cincea zi a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru, Universitatea Națională de Arte ,,George Enescu” din Iași a prezentat pe scena Teatrului Metropolis, sala Olga Tudorache, spectacolul ,,Hamlet It Be’’.

Un articol de Corina Dima

Hamlet-ul studenților ieșeni s-a construit plecând de la perspectiva propusă de dramaturgul Aldo Nicolaj în ,,Hamlet în sos picant”, cu adăugarea unor pasaje din textul originar.

Astfel, am asistat la alăturarea a două lumi, cea a personajelor shakespeariene împreună cu echipa din bucătăria palatului (care trebăluia de zor). Totul condimentat cu mult dans și ironie.

Scena s-a deschis cu grupul de tineri studenți într-un moment de restriște, înaintea examenului de licență: aceștia nu reușesc să își monteze spectacolul deoarece reprezentantul rolului principal a tras la măsea. În plus acesta le-a stricat și costumele. ,,Cum să joci Hamlet fără Hamlet?’’.

Scena se recompune rapid, într-o coregrafie pe muzică clasică, protagoniștii construind decorul unei bucătării care va fi spațiul de desfășurare pentru întreg spectacolul, până la final. Având pe fundal trebăluiala din bucătărie, în prim-planul scenei se perindă, pe rând, personajele: Laertes, melancolica Ofelia, Horatiu, două personaje Inge (botezate rapid Inge 1 și 2), regele și regina, șambelani, străjeri, gropari etc. și bineînțeles Hamlet (în stare de ebrietate, o bună parte din spectacol). Sunt prezentate fragmente cu întâmplări care sunt luate peste picior sau comentate de zor.

Discursurile sunt alerte, cu replici spumoase, de cele mai multe ori acompaniate de pași de dans sau cântece. Din întreg spectacolul răzbat replici amuzante ce parafrazează textele celebre: ,,e bun sau nu e bun’’, ,,e ceva putred aici’’, ,,restul e tăcere’’…

,,Hamlet it be’’ urmărește personajele și faptele dramei lui Shakespeare dar așezate într-un alt context, în preajma bucătăriei, construind dialoguri pline de culoare și ironie, împletite cu pasaje celebre din opera celebrului dramaturg. ,,Mâncarea de la înmormântarea tatălui lui Hamlet se reîncălzește pentru nunta mamei sale’’, sclifositei Ofelia i se oferă un iaurt dietetic etc.

Jocul și joaca sunt întrerupte brusc de replici scurte pline de umor: ,,Pe unde mai suntem în text că nu mai înțeleg’’, ,,dar, tu parcă jucai groparul’’ sau solicitări către echipa tehnică ,,vreau un menuet’’.

Muzica este cea care acompaniază, însoțește, încurajează sau întrerupe cei 15 actori care formează marea echipă de pe scenă. De cele mai multe ori este muzică preclască instrumentală sau vocală cu acompaniament (chiar și un Ave Maria) dar și muzică interpretată vocal live de actorii de pe scenă (chiar și cu inserții hip-hop).

Un alt element nelipsit este mâncarea, prin menționarea diverselor preparate, fie de către bucătarul Froggy dar și de ceilalți actori aflați pe scenă, mâncarea e omniprezentă. Sunt diverse feluri de mâncare, cu sosuri, cărnuri, torturi și combinații ciudate dar și pufuleți.

Scena este mai tot timpul plină de personaje (momentele de ansamblu sunt majoritare), cu un joc în forță, un du-te-vino permanent, multe costume, cu replici alerte completate în permanență de multe personaje, într-un fel de ,,debandadă organizată’’. Actorii reușesc să mențină ritmul susținut timp de o oră și jumătate, cât durează spectacolul, cu un text dens și multă mișcare (ca mod de expresie, spectacolul este apropiat de show-ul tip musical).

Finalul se face în acelați ton propus de spectacol: ,,Să vă cereți înapoi banii pe mizeria asta. Aaa, am uitat, e gratis.’’

Puteți vedea mai multe imagini din spectacol aici.

—————

Universitatea Națională de Arte “George Enescu” din Iași pregătește profesioniști în trei domenii diferite ale artei: Muzica, Teatrul și Artele vizuale. Misiunea Facultății de Teatru este aceea de a oferi absolvenților celor două specializări – Artele spectacolului (studii: actorie, arta actorului mânuitor de păpuși și marionete, regie, coregrafie) și teatrologie – jurnalism teatral – programe de studiu bazate pe interdisciplinaritate. Incluzând cele trei etape de învățământ – licență, master și doctorat – Facultatea de Teatru se implică prin acțiunile sale în viața comunității și stabilește legături cu mediul internațional prin parteneriatele create și prin proiectele sale de cercetare.

Despre spectacol

Titlu: Hamlet It Be

Autor: William Shakespeare și Aldo Nicolaj

Regie: Octavian Jighirgiu

Distribuție: Ana Baroi, Ana Boatcă, Andrei Butnaru, Marian Chiculiță, Ioana Dobrea, Florin Gardan, Răzvan Grosu, Mălina Lazăr, Mara Lucaci, Mădălina Mantu, Nicolae Racoviță, Ștefania Sandu, Ciprian Ungureanu, Mihai Vodă, Claudiu Vrabie

Scenografie: Alina Dincă-Pușcașu

Coregrafie: Alice Șfaițer

Tehnicieni: Andreea Darie, Emilian Andrei

Programul complet al FIST 2019 îl găsiți  aici: www.fistromania.ro

 

 

6.7.2019